Faringe station

En gång i tiden var Faringe en sprudlande järnvägsknut där resenärer bytte tåg mot tre håll. Med två av tre linjer idag nedlagda har stationens funktion som knutpunkt försvunnit något, men än idag har den lilla byn en hel del att erbjuda, både för järnvägsintresserade och shoppingintresserade.

Shopping på Thun’s

Foto: Thun’s

I Faringe hittar du lågprisvaruhuset Thun’s, en butik som kan beskrivas som Upplands svar på Ullared. Här kan man shoppa kläder, smink och prylar till förmånliga priser. Res med Thun’s-expressen och kombinera tågresa och shoppingdag. Notera att Thun’s är stängt på söndagar och har begränsade öppettider på lördagar.

Ladda batterierna hos Café Go’Biten

Foto: Jesper Movérare

Blir du hungrig under shoppingen finns Café Go’Biten i anslutning till Thun’s. Go’Biten erbjuder både fikabröd, kulglass och enklare lunchrätter såsom hamburgare och tunnbrödsklämmor. Café Go’biten har samma öppettider som Thun’s, så stängt på söndagar och begränsat öppet på lördagar.

Järnvägens oslipade diamantgömmor

Foto: Jesper Movérare

I Faringe finns runt hundra järnvägsfordon i varierande skick, både omsorgsfullt restaurerade fordon som inte är ute och kör just idag, och fordon som inväntar renovering och inte har körts på många år. Har du tur kan du hitta någon som kan visa dig runt på stationens bangård, där många av fordonen står uppställda, eller till lokstallet, där fordonen som för stunden genomgår renovering går att finna.

Stationsträdgården

Foto: Lars Granström

Bredvid stationshuset på en kulle finns en liten lummig stationsträdgård med bord och utefåtöljer. Här kan man ha en trevlig picknick i skuggan av björkarnas lövkronor med utsikt över tågen.


Historik om Faringe

Faringe station öppnade 1886, samtidigt som Lenna-Norrtelje Jernväg (LNJ) invigdes. Trots att stationen fick namnet Faringe anlades stationen i byn Näsby. Namnet togs från Faringe kyrka som ligger sex km nordost om stationen. Ursprungligen var stationen mycket enkel, och anlades i en kurva för att undvika den mycket sanka marken som finns i området.

Invigning av nya Faringe station 1921. Foto: Jonas Sjöbergs samling/SRJmf arkiv

Den stora förändringen för Faringe station kom 1921 när Faringe-Gimo Järnväg öppnade och Faringe plötsligt blev en knutpunkt mellan den nya järnvägen och gamla LNJ. En helt ny station med nytt stationshus byggdes, och nu hade man inget val utom att trotsa den extremt sanka marken för att få plats med den nya stora bangården. Det gamla stationshuset bevarades dock, flyttades, och är idag bostadshus i området.

1982 brann olyckligt nog det 1921 år invigda stationshuset ner. I många år fick Faringe station klara sig med endast en enkel barack som stationshus. 2011 kunde dock slutligen ett nytt stationshus invigas, till utseendet likt det nerbrunna stationshuset.