Kulturnatten på Lennakatten

Sveriges största kulturnatt händer i Uppsala den 10 september och givetvis deltar Lennakatten! Under Kulturnatten i Uppsala kör vi tåg från tidig morgon till midnatt. Passa på att uppleva Lennakatten som du aldrig gör annars, med tänd gasbelysning i vagnarna och kanske ett gnistregn från ångloket som lyser upp den mörka natthimlen.

Tidtabell för Kulturnatten 10 september

På Kulturnatten kör vi enligt en specialtidtabell med extra många avgångar ända fram till midnatt.

Tåg avgår från Uppsala Östra 10.10, 11.03, 11.25, 12.35, 13.50, 15.03, 15.52, 16.15, 17.15, 18.20, 19.43, 20.10, 21.15, 22.18, 23.20 och 0.05.

De två sista turerna saknar möjlighet till återresa.

Tidtabellen för nedladdning och utskrift finns nedan

Grafisk tidtabell

Grafisk tidtabell finns nedan.

Notera att tåg 700 och 701 samt Vut 1 ej medför passagerare.

Dockteater i Marielund

Foto: Jekaterina Pertoft/Marielunds dockteater

Marielunds dockteater sätter under dagen upp pjäsen Den gyllene fisken i godsmagasinet i Marielund.

Långt ute i det vida havet på en liten ö bodde en gumma och en gubbe som var mycket fattiga. Gubben hade ett nät och med det gick han varje dag till havs för att fånga fisk… tills en vacker dag hände ett mirakel och i gubbens nät fastnade en gyllene fisk som kunde uppfylla alla gubbens önskningar.

Föreställningar hålls 11:00, 13:15 och 14:40. Det är fri entré för alla föreställningar.

Aktiviteter i Almunge

Foto: Jesper Movérare

I Almunge kommer du att hitta hantverkshandel och loppis i godsmagasinet. Dessutom kommer vi förhoppningsvis att kunna visa upp någon av våra små järnvägsfordon på stationen.

Kvällsöppet i våra caféer

Under dagen kommer givetvis våra caféer i Marielund och Almunge ha extraöppet. Under kvällen håller de extraöppet för en kvällsfika, så välkommen att ta tåget ut till Marielund eller Almunge och våra caféer.

En tågupplevelse utöver det vanliga

Under Kulturnatten på Lennakatten får du uppleva våra historiska tåg som du aldrig gör annars. När det börjar skymma tänder vi den genuina gasbelysningen i vagnarna och under färden lyser lyktorna på loket upp nattlandskapet framför tåget. Plötsligt kan ett gnistregn komma ur ånglokets skorsten som lyser upp den mörka stjärnhimlen. Att resa med gamla tåg på natten kan bara beskrivas med ett ord: förtrollande.

Som om det inte vore nog kör vi också mer tåg än någon annan dag under Kulturnatten på Lennakatten. I år har vi maxat tidtabellen extra mycket med mer tåg än någonsin tidigare på en Kulturnatt för en extra speciell tågupplevelse. För första gången kommer det bli möjligt att göra kvällsturer hela vägen från Uppsala till Faringe.

Foto: Erik Boivie

Vi kommer köra med dessa tåg

Stora ångtåget med vagnar från 1920- till 1940-talet, järnvägens gyllene era.

Lilla ångtåget med vagnar från 1890-talet. Det här tåget kommer att gå blandat med passagerarvagnar och godsvagnar, precis som tågen gjorde i järnvägens barndom. På så sätt skapar vi en extra genuin upplevelse av hur det var att resa med Lennakatten under dess allra första år.

Dieseltåget med vagnar från 1940- och 1950-talet.

Rälsbusståget med vagnar från 1950-talet.

Dessutom kanske vår unika rälsbil från 1938 hittar ut och åker en sväng längs banan, så håll utkik efter den…


Utöver vårt arrangemang erbjuder Kulturnatten i Uppsala på ett brett utbud av aktiviteter hela dagen och kvällen i centrala Uppsala. Kulturnattens hemsida hittar du här: Kulturnatten Uppsala