Frågor och svar

Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna vi får från resenärer. Har du fortfarande funderingar, tveka inte att kontakta oss.

Tider och tidtabeller

Datum och tider för när Lennakattens tåg kör kan du hitta på sidan Tidtabeller. Där får du aktuell information.

Tidtabellen läses uppifrån och ner. Varje spalt i tidtabellen är ett tåg. Tidtabellen finns alltid i två delar, en för vardera riktning.

Längst till vänster i tidtabellen ser du stationerna längs järnvägen. Till höger om stationerna, i respektive spalt, ser du när tågen avgår från stationen. Vissa stationer har två rader. Då är den övre raden ankomsttider för tågen och den undre raden avgångstider.

Exempel: tåg 73 avgår från Marielund 13.28.

Vid vissa stationer/hållplatser kan det saknas en tid, och istället står det angivet ett ett x. Denna symbol betyder att tåget stannar vid stationer/hållplatsen om det finns någon som vill kliva på eller av, men det finns ingen bestämd avgångstid från stationen/hållplatsen. Ibland kan det också stå ett p istället för x. Då stannar tåget för påstigande, men ej för avstigande.

Ibland är det ett streck i rutan där det skulle varit en tid. Då stannar tåget inte alls vid stationen/hållplatsen.

På Lennakatten kör vi med ett urval av olika lok och vagnar som speglar olika tidsperioder i järnvägshistorien. Därför har vi både tåg som dras av ånglok och diesellok eller utgörs av rälsbussar. Vilket slags tåg som kör vilken avgång syns högst upp i tidtabellen.

Rälsbussen och ångtåget är två av våra tåg som vi kör med. Foto: Jesper Movérare

Restiden beror förstås på hur långt du åker, samt med vilken avgång du reser. Ungefärliga restider finns nedan:

Uppsala–Skölsta 10 minuter

Uppsala–Marielund 30 minuter

Uppsala–Fjällnora 1 timme

Uppsala–Länna 1 timme

Uppsala–Almunge 1 timme 15 minuter

Uppsala–Faringe 1 timme 30 minuter

Marielund–Faringe 40 minuter

Biljetter och priser

Hur mycket resan kostar beror på hur långt du reser, om du reser enkel eller tur och retur och hur gammal du är. Aktuella biljettpriser hittar du här: Biljettköp och priser.

Nej, vi har ingen platsbokning på våra tåg. Biljetterna till Lennakatten är opersonliga och gäller på samtliga tåg under hela sommaren. Normalt blir det aldrig fullt på tåget, så alla kommer med ändå.

Vill du ändå ha en biljett ordnad i förväg kan du förköpa biljetter genom t.ex. SJ eller Resrobot. Du kan läsa mer om det på sidan Förköp biljetter.

Nej, tågen blir i princip aldrig fullsatta. Du behöver inte vara orolig för att komma till oss och inte komma med tåget.

Ja, grupper större än 10 personer kan köpa en gruppresa och resa för rabatterat pris. Dessa resor måste förbokas minst fem dagar i förväg hos vår bokningsansvarige Ruth McKie på 018-25 75 71 eller bokning@srjmf.se.

Ja, ledsagare behöver lösa biljett till ordinarie pris. Tyvärr kan vi inte erbjuda fria resor för ledsagare.

Praktiska saker

I Uppsala hittar du oss på Uppsala Central, spår 9 och 10. Vi kallar denna del av stationen för Uppsala Östra.

Vill du hitta till någon av våra andra stationer eller hållplatser, läs på sidan Hitta till oss.

Självklart! Men inte i själva passagerardelen av tåget, av säkerhets- och framkomlighetsskäl. Barnvagnar och cyklar får åka utan extra kostnad i resgodsvagnen som medföljer samtliga tåg. Vår personal hjälper till med av- och pålastning.

Ombord på tåget kan du ta med handbagage som med enkelhet kan förvaras under sätet eller på hatthyllan. Större bagage förvaras utan extra kostnad i resgodsvagnen som medföljer samtliga passagerartåg på Lennakatten. Bagage som förvaras i resgodsvagnen ska dock ej väga mer än 30 kilogram, med enkelhet kunna lastas av och på tåget.

Farligt gods och gods som kan skapa obehag får aldrig medföra Lennakattens tåg.

Ja, hundar och andra husdjur reser på Lennakattens tåg utan extra kostnad.

åra tåg är 70-140 år gamla och därför har vi mycket begränsade möjligheter att ta med rullstolsburna resenärer på tågen. För att rullstolsburna resenärer ska kunna medföra tåget behöver de kunna komma upp på tåget utan rullstol och sitta på de vanliga sittplatserna ombord. Rullstolen förvaras då under resan utan extra kostnad i resgodsvagnen.

Samtliga stationer och hållplatser går att nå utan trappsteg. Handikappanpassade toaletter finns på Uppsala Östra och i Marielund.

Allt upphittat hittegods förs till Uppsala Östra station där vi sparar det i tre månader. Värdeföremål förvarar vi i tio dagar innan det förs till polisen.

Du kan hämta ut hittegods under ordinarie öppettider, vilket är när tågen går.

Toaletterna på tåget är stängda av miljöskäl. Toaletter finns på stationerna Uppsala Östra, Bärby, Marielund, Almunge och Faringe samt i caféet i Marielund. Handikappanpassade toaletter finns på Uppsala Östra och i Marielund. I vissa fall kan toaletterna vara låsta, fråga då någon ur personalen så låser vi upp.

Det är förbjudet för andra än järnvägspersonal att gå eller stå i spåret. Korsning av spåret får endast ske vid anvisade plankorsningar. Detta gäller året om, även utanför trafiksäsongen.

Övergångsbryggorna mellan vagnarna är instabila och stor risk finns för klämning eller annan skada. Använd därför endast dessa om du ska gå mellan vagnarna, och undvik i möjligaste mån att använda dem när tåget rör på sig. Stå absolut inte still på övergångsbryggorna!

Det är strikt förbjudet att förtära alkohol ombord på våra tåg samt på våra stationer och hållplatser enligt lag. Undantag gäller dock för abonnerade tåg, där samtliga resande tillhör samma sällskap.

Rökförbud gäller på samtliga våra tåg samt på samtliga våra stationer och hållplatser. Detta gäller på grund av brandskydd samt för reseäre

Hyra tåg

Kostnaden för att hyra ett tåg beror på vilket tåg du vill hyra, vart du vill åka, hur lång väntetid du vill ha, m.m. Kontakta vår bokningsansvarige Ruth McKie på 018-25 75 71 eller mejla bokning@srjmf.se för en offert.

Vi kan skräddarsy ett tåg för att passa just dina behov. Som utgångspunkt finns dock dessa fyra tågsätt:

Lilla ångtåget med vagnar från 1890- till 1900-talet

Stora ångtåget med vagnar från 1910- till 1940-talet

Rälsbussen med vagnar från 1950-talet

Dieseltåget med vagnar från 1940- till 1950-talet

Genom åren har flera klassiska filmer och tv-serier spelats in på Lennakatten. Vi kan erbjuda tåg och miljöer för filminspelningar för tidsperioder mellan 1880-tal och 1980-tal.

Några film- och tv-produktioner som spelat in scener på Lennakatten inkluderar julkalendern Mirakel (2020), filmerna Tjuvarnas jul: Trollkarlens dotter (2014) och Skumtimmen (2013) och, längre tillbaks, tv-serien Madicken (1979).

Kontakta vår bokningsansvarige Ruth McKie på 018-25 75 71 eller mejla bokning@srjmf.se för mer information.

Upplevelse-paket

Gå in till sidan upplevelse.com/boka och skriv in ditt värdebevis. Då får du tillgång till bokningssystemet SuperSAAS där du kan boka din resa.

Lediga tider ser du när du är inne i bokningssystemet.

Kontakta upplevelse@srjmf.se så hjälper vi dig.