Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna vi får från resenärer. Har du fortfarande funderingar, tveka inte att kontakta oss.
Tider och tidtabeller
När går tågen?
Datum och tider för när Lennakattens tåg kör kan du hitta på sidan Tidtabeller. Där får du aktuell information.
Hur läser man tidtabellen?
Tidtabellen läses uppifrån och ner. Varje spalt i tidtabellen är ett tåg. Tidtabellen finns alltid i två delar, en i riktning mot Faringe och en i riktning mot Uppsala.
Överst i varje spalt står vilken typ av tåg det är (ångtåg, dieseltåg, rälsbuss eller buss) och tågnummer.
Längst till vänster i tidtabellen ser du stationerna längs järnvägen. Till höger om stationerna, i respektive spalt, ser du när tågen avgår från stationen. Vissa stationer har två rader. Då är den övre raden ankomsttider för tågen och den undre raden avgångstider.
Vid vissa stationer/hållplatser står det angivet ett ett X invid tågets avgångstid. Denna symbol betyder att tåget stannar vid stationer/hållplatsen om det finns någon som vill kliva på eller av. Ibland kan det också stå ett P istället för X. Då stannar tåget för påstigande, men ej för avstigande. Det är viktigt att notera att dessa tider är ungefärliga, och tåget kan avgå både före och efter angiven avgångstid.
Ibland är det ett streck i rutan där det skulle varit en tid. Då stannar tåget/bussen inte alls vid stationen/hållplatsen.

Går alla tåg med ånglok?
På Lennakatten kör vi med ett urval av olika lok och vagnar som speglar olika tidsperioder i järnvägshistorien. Därför har vi både tåg som dras av ånglok och diesellok eller utgörs av rälsbussar. Vilket slags tåg som kör vilken avgång syns högst upp i tidtabellen.

Hur lång tid tar resan?
Restiden beror förstås på hur långt du åker, samt med vilken avgång du reser. Ungefärliga restider finns nedan:
Uppsala–Skölsta 10 minuter
Uppsala–Marielund 30 minuter
Uppsala–Fjällnora 1 timme
Uppsala–Länna 1 timme
Uppsala–Almunge 1 timme 15 minuter
Uppsala–Faringe 1 timme 30 minuter
Marielund–Faringe 40 minuter
Biljetter och priser
Vad kostar det att resa?
Hur mycket resan kostar beror på hur långt du reser, om du reser enkel eller tur och retur och hur gammal du är. Aktuella biljettpriser hittar du här: Biljettköp och priser.
Kan man förboka plats?
Nej, vi har ingen platsbokning på våra tåg. Biljetterna till Lennakatten är opersonliga och gäller på samtliga tåg under hela sommaren. Normalt blir det aldrig fullt på tåget, så alla kommer med ändå.
Vill du ändå ha en biljett ordnad i förväg kan du förköpa biljetter genom t.ex. SJ eller Resrobot. Du kan läsa mer om det på sidan Förköp biljetter.
Blir tåget fullsatt?
Nej, tågen blir i princip aldrig fullsatta. Du behöver inte vara orolig för att komma till oss och inte komma med tåget.
Vi är en större grupp som ska resa. Kan vi få rabatt?
Ja, grupper större än 10 personer kan köpa en gruppresa och resa för rabatterat pris. Dessa resor måste förbokas minst fem dagar i förväg hos vår bokningsansvarige Ruth McKie på 018-25 75 71 eller bokning@srjmf.se.
Behöver ledsagare lösa biljett?
Ja, ledsagare behöver lösa biljett till ordinarie pris. Tyvärr kan vi inte erbjuda fria resor för ledsagare.
Praktiska saker
Varifrån går tåget?
I Uppsala hittar du oss på Uppsala Central, spår 9 och 10. Vi kallar denna del av stationen för Uppsala Östra.
Vill du hitta till någon av våra andra stationer eller hållplatser, läs på sidan Hitta till oss.
Kan man ta med barnvagn eller cykel?
Självklart! Men inte i själva passagerardelen av tåget, av säkerhets- och framkomlighetsskäl. Barnvagnar och cyklar får åka utan extra kostnad i resgodsvagnen som medföljer samtliga tåg. Vår personal hjälper till med av- och pålastning.
Vilket bagage kan man ta med sig på tåget?
Ombord på tåget kan du ta med handbagage som med enkelhet kan förvaras under sätet eller på hatthyllan. Större bagage förvaras utan extra kostnad i resgodsvagnen som medföljer samtliga passagerartåg på Lennakatten. Bagage som förvaras i resgodsvagnen ska dock ej väga mer än 30 kilogram, med enkelhet kunna lastas av och på tåget.
Farligt gods och gods som kan skapa obehag får aldrig medföra Lennakattens tåg.
Är hundar välkomna ombord?
Ja, hundar och andra husdjur reser på Lennakattens tåg utan extra kostnad.
Går det att resa med funktionsnedsättningar?
Våra tåg är 70-140 år gamla och därför har vi mycket begränsade möjligheter att ta med rullstolsburna resenärer på tågen. För att rullstolsburna resenärer ska kunna medföra tåget behöver de kunna komma upp på tåget utan rullstol och sitta på de vanliga sittplatserna ombord. Rullstolen förvaras då under resan utan extra kostnad i resgodsvagnen.
Samtliga stationer och hållplatser går att nå utan trappsteg. Handikappanpassade toaletter finns på Uppsala Östra och i Marielund.
Var kan man hämta ut hittegods?
Allt upphittat hittegods förs till Uppsala Östra station där vi sparar det i tre månader. Värdeföremål förvarar vi i tio dagar innan det förs till polisen.
Du kan hämta ut hittegods under ordinarie öppettider, vilket är när tågen går.
Finns det toaletter på tåget?
Toaletterna på tåget är stängda av miljöskäl. Toaletter finns på stationerna Uppsala Östra, Bärby, Marielund, Almunge och Faringe samt i caféet i Marielund. Handikappanpassade toaletter finns på Uppsala Östra och i Marielund. I vissa fall kan toaletterna vara låsta, fråga då någon ur personalen så låser vi upp.
Vilka säkerhetsregler gäller?
Det är förbjudet för andra än järnvägspersonal att gå eller stå i spåret. Korsning av spåret får endast ske vid anvisade plankorsningar. Detta gäller året om, även utanför trafiksäsongen.
Övergångsbryggorna mellan vagnarna är instabila och stor risk finns för klämning eller annan skada. Använd därför endast dessa om du ska gå mellan vagnarna, och undvik i möjligaste mån att använda dem när tåget rör på sig. Stå absolut inte still på övergångsbryggorna!
Får man dricka alkohol eller röka ombord?
Det är strikt förbjudet att förtära alkohol ombord på våra tåg samt på våra stationer och hållplatser enligt lag. Undantag gäller dock för abonnerade tåg, där samtliga resande tillhör samma sällskap.
Rökförbud gäller på samtliga våra tåg samt på samtliga våra stationer och hållplatser. Detta gäller på grund av brandskydd samt för reseäre
Är det nötförbud ombord?
Det är inte tillåtet att förtära jordnötter ombord på tåget.
Hyra tåg
Vad kostar det att hyra ett tåg på Lennakatten?
Kostnaden för att hyra ett tåg beror på vilket tåg du vill hyra, vart du vill åka, hur lång väntetid du vill ha, m.m. Kontakta vår bokningsansvarige Ruth McKie på 018-25 75 71 eller mejla bokning@srjmf.se för en offert.
Vilka tåg finns att välja på?
Vi kan skräddarsy ett tåg för att passa just dina behov. Som utgångspunkt finns dock dessa fyra tågsätt:
Lilla ångtåget med vagnar från 1890- till 1900-talet
Stora ångtåget med vagnar från 1910- till 1940-talet
Rälsbussen med vagnar från 1950-talet
Dieseltåget med vagnar från 1940- till 1950-talet
Vilka möjligheter finns det för filminspelningar?
Genom åren har flera klassiska filmer och tv-serier spelats in på Lennakatten. Vi kan erbjuda tåg och miljöer för filminspelningar för tidsperioder mellan 1880-tal och 1980-tal.
Några film- och tv-produktioner som spelat in scener på Lennakatten inkluderar julkalendern Mirakel (2020), filmerna Tjuvarnas jul: Trollkarlens dotter (2014) och Skumtimmen (2013) och, längre tillbaks, tv-serien Madicken (1979).
Kontakta vår bokningsansvarige Ruth McKie på 018-25 75 71 eller mejla bokning@srjmf.se för mer information.
Upplevelse-paket
Hur löser jag in mitt presentkort?
Gå in till sidan upplevelse.com/boka och skriv in ditt värdebevis. Då får du tillgång till bokningssystemet SuperSAAS där du kan boka din resa.
Vilka tider är lediga?
Lediga tider ser du när du är inne i bokningssystemet.
Jag skulle behöva ändra min bokning. Hur gör jag?
Kontakta upplevelse@srjmf.se så hjälper vi dig.