Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Lennakatten – 50 år som museijärnväg

Lennakattens ånglok SJ Gp 3132 med vagnar på gamla Uppsala Östra station på 1970-talet

26 maj Hela dagen

Den 26 maj 2024 är det på dagen 50 år sedan det första museitåget gick på museijärnvägen Lennakatten. Det firar vi med ett speciellt jubileum. Vi kör trafik enligt en särskild tidtabell som är i stort sett identisk med den vi körde på Lennabanans dag 1981. På flera av stationerna blir det aktiviteter där våra avdelningar som inte syns så ofta i den vanliga trafiken visar upp sina verksamheter.

Köp en heldagsbiljett och få maximalt värde utav denna dag. För 280 kr reser du obegränsat på våra bussar och tåg mellan Uppsala och Faringe hela dagen. Dessutom kan en vuxen ta med upp till två barn 7-15 år utan extra kostnad!

Tidtabell

Tidtabellen denna dag är inspirerad av den tidtabell vi körde Lennabanans dag 1981. Precis som då blir det tågmöten i Uppsala, Bärby, Länna och Faringe, något vi inte brukar göra i vår vanliga trafik!

Tåg avgår från Uppsala Östra 10.00, 11.00, 13.00, 13.50, 15.35 (endast till Marielund), 16.35, 17.40, 19.00 och 21.20.

Tåg avgår från Faringe 8.00, 8.50, 10.00, 12.25 (endast till Länna), 13.40, 14.40, 15.10, 17.06 och 19.30.

Observera att inga tåg gör uppehåll i Fyrislund, Skölsta eller Löt denna dag.


Program längs banan

Under dagen händer aktiviteter längs hela banan. Våra avdelningar kommer visa upp sin verksamhet, som ofta inte syns så mycket i vår trafik. Vi rekommenderar att besöka flera stationer, så att du inte missar något spännande.

Detta avsnitt kommer fyllas på allt eftersom fler detaljer om aktiviteterna blir klara.

Öppet i jernvägscaféerna

Marielund och Almunge
Marielunds jernvägscafé med en röd byggnad i trädgårdsmiljö
Foto: Lars Granström

Givetvis kommer Lennakattens jernvägscaféer i Marielund och Almunge ha öppet och servera fikabröd, glass och enklare mat. Det går inte att åka tåg på tom mage, så se till att göra ett besök i något av caféerna!

Brunnsmusik i anslutning till tåget

Uppsala Östra och Marielund
Foto: Uppsala Blåsorkester

Innan första ångtåget avgår för dagen från Uppsala Östra besöker ett mindre ensemble ur Uppsala Blåsorkester stationen och spelar trevlig brunnsmusik. Musiken börjar ca 9.20, och pågår fram till en stund innan avgången 10.00. Ensemblet åker sedan med tåget till Marielund och fortsätter spelningen där i stationsträdgården.

Jubileumstal av Therez Almerfors

Uppsala Östra

Therez Almerfors, kommunalråd i Uppsala och Lennakattensupporter, håller ett kort jubileumstal på Uppsala Östra kl 12.50-13.00, under tiden ångtåget vänder på stationen.

Prata med Personalavdelningen

Marielund
Tre järnvägsarbetare i uniform pratar med varandra
Foto: Lars Granström

Intresserad av att börja arbeta på Lennakatten? I Marielund står representanter från vår Personalavdelning och talar om hur det fungerar att arbeta ideellt på vår järnväg och svarar på frågor. Redan nu kan du läsa mer om att arbeta på Lennakatten här.

Svenska Spårvägssällskapet berättar om sin verksamhet

Uppsala Östra
Foto: Thomas Johansson

Svenska Spårvägssällskapet har sedan 1977 kört anslutningsbussar från Lennakattens tåg till Fjällnora friluftsområde. Klockan 13.55 anländer deras veteranbuss till Uppsala Östra. De står sedan på stationen fram till kl 18 och berättar om sin verksamhet, som inkluderar mycket mer än bara Fjällnoratrafiken! Passa på att ställa dina frågor, och kanske bli medlem i Svenska Spårvägssällskapet.

Maskinavdelningen visar upp sina verkstäder

Faringe
Lennakattens två ånglok, nummer 4 och nummer 5, står i varsin lokstallsport
Foto: Thomas Johansson

I Faringe är verkstäderna öppna för besök. Maskinavdelningen håller på med flera spännande projekt, bland annat renoveringen av Sveriges största smalspåriga ånglok SRJ 28 Stortysken. Men stjärnan denna dag blir troligen vår nya sommarvagn SRJ Coö 38, som efter en lång renovering äntligen är färdig för trafik. Den kommer att visas upp på Faringe station under dagen.

Dubbla ånglok i fronten

i tidtabellen
Lennakattens lilla ånglok BLJ 4 Långshyttan och stora ånglok BLJ 5 Thor med varsitt tåg på varsitt spår på Almunge station

Denna dag kommer två av avgångarna dras av dubbla ånglok. Både BLJ 4 Långshyttan och BLJ 5 Thor kommer att gå i fronten av tåg 318 (från Faringe 15.10) och 319 (från Uppsala Östra 17.40). Det är något man inte ser ofta på Lennakatten!


Kommer du från Stockholm? Res till 50-årsjubileet med Jubileumsresan!

Jubileumsresan är en exklusiv resa från Stockholms östra till Faringe. Den går med veterantåg från Stockholms östra till Kårsta, där byte sker till veteranbuss som går på slingrande småvägar till Faringe station.