Marielund är järnvägens mittpunkt. Här sker ofta tågmöten och många resenärer kliver av för att ta en fika i stationsträdgården. Stationen ligger mitt i sommarbyn Marielund, alldeles intill sjön Trehörningen, inramat av flera storslagna sommarvillor från 1900-talets början. Marielund är det perfekta resmålet för barnfamiljer som vill ha en lagom lång tågresa, runt en halvtimmes resa från Uppsala.
Picknick i stationsträdgården
Marielunds station har en stor och öppen gräsplan, perfekt för en picknick. På Midsommardagen anordnas här traditionsenligt midsommarfirande. Har ni en stund över innan tåget går tillbaka finns utespel att låna i uthuset på stationen. Se bara till att lämna tillbaka de när ni har spelat klart.
Jernvägscaféet
I stationsträdgården finns vårt jernvägscafé som serverar kaffebröd, smörgåsar, enklare mat, kaffe, te, läsk och givetvis glass. Prova gärna den hemlagade honungsglassen med björnbärssylt! Caféet drivs av oss själva i föreningen, så precis som med tågbiljetterna går allt överskott till driften av järnvägen.
En chans att komma närmare loket
I Marielund fyller våra ånglok nästan alltid på med vatten under uppehållet. Vatten tar loket från den så kallade vattenhästen som står på perrongen. Det ger dig en chans att komma närmare ångloket, och kanske ta en titt in i förarhytten.
En välbevarad sommarby
I Marielund finns många välbevarade sommarvillor från 1900-talets början och framåt. Ta en promenad i området och insupa den gemytliga miljön. Det finns en anledning till att Uppsalaborna har haft Marielund som populär utflyktsort i nästan 150 år.
Ha konferens på Odalgården
En dryg kilometers promenad från stationen ligger Odalgården. Odalgården är en kurs- och konferensgård som erbjuder luncher, middagar och övernattningar till företag, bröllop och andra grupper. Kombinera en tågresa med en konferens eller övernattning på Odalgården för en trevlig firmafest eller för någon annan tillställning.
Historik om Marielund
Marielunds gård har anor sedan medeltiden och det var godsägaren Alfred von Düben som såg till att järnvägen drogs förbi gården. Stationen i Marielund skulle ursprungligen endast ha varit en enkel hållplats och fått namnet Sadelmakaretorp. von Düben bekostade då från egen plånbok byggnationen av ett ståndsmässigt stationshus och några år senare blev Marielund en fullvärdig station.
Under 1900-talet växte ett område av sommarvillor fram kring stationen. Rika Uppsalabor tog tåget ut till Marielund för att komma ifrån stadsstressen och insupa frisk luft. Trots detta var Marielund aldrig någon stor station på järnvägen, de kringliggande Bärby och Länna såg betydligt mer trafik och gods.
Stationshuset fick sitt nuvarande utseende 1947, då fasaden putsades. 1953 sattes också elektriska ljussignaler upp vid stationens infarter. Signalerna och stationens sidospår togs dock bort vid persontrafikens nedläggning 1966. På 1990-talet byggde föreningen upp stationen igen med ett nytt sidospår, ett nytt ställverk som ursprungligen kommer från Djursholms Ösby norr om Stockholm och en vattenhäst som möjliggör för ångloken att fylla på med vatten inför sin fortsatta resa.