Almunge station

I Almunge ligger stationen mitt i byn, precis som i alla typiska järnvägsbyar i Sverige. Stationshuset står här i fokus, med ett trevligt café och ibland även roliga evenemang. Kommer ni österifrån är det här ett perfekt ställe att påbörja er resa; parkering finns i anslutning till stationen och biljetter köper ni på tåget.

Jernvägscaféet

Almunge stationshus inrymmer trevliga Almunge Jernvägscafé som drivs av oss själva. Här serverar vi fikabröd, kaffe, te, glass, läsk, enklare smörgåsar m.m. Caféet är öppet lördagar och söndagar 10-17 hela sommaren.

Loppis i godsmagasinet

I godsmagasinet, som sitter ihop med stationshuset, brukar det anordnas loppis som har öppet samma tider som caféet. Fynda böcker och prylar i väntan på att tåget går tillbaka.

Aktiviteter på stationsplanen

Foto: Jesper Movérare

Almunge station är då och då värd för diverse olika evenemang såsom veteranbilsträffar och lådbilsrally. Dessa arrangeras ute på stationsplanen. Har du tur kanske det är något på gång den dagen du besöker stationen.

Klassiska August Värdshus

Klassiska Augusts värdhus ligger i hjärtat av Almunge, och bara ett stenkast ifrån Almunge station. Tyngdvikten ligger vid kötträtter, men även andra rätter finns, till exempel pizza. Stämningen är bekvämt avslappnad, och som en extra trevlig detalj för alla Lennakatten-entusiaster pryder bilder på våra tåg delar av väggarna i restaurangen.

Humlebo Inredning & Trädgård

Foto: Humlebo Inredning & Trädgård

Alldeles intill stationen ligger Humlebo Inredning & Trädgård. Här kan du få inspiration och handla för trädgården och inredning i en genuin sekelskiftesmiljö. Den grillintresserade hittar också ett stort utbud av grilltillbehör och utekök.

Sevärda kyrkomålningar

Foto: Maria Jansson/Svenska kyrkan

Almunge kyrka, ca 2 km promenad från Almunge station, kan vid första anblick se ut som vilken kyrka som helst. Men kyrkan har en rik historia, med anor ända från 1200-talet. Den historieintresserade bör göra ett besök för att åskåda de välbevarade kyrkomålningarna gjorda av den berömda tysk-svenske kyrkomålaren Albertus Pictor, från 1400-talet.

Vandra längs Upplandsleden

Foto: Upplandsstiftelsen

Upplandsleden är en 50 mil lång vandringsled genom hela Uppland, från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. Längs vägen finns övernattningsmöjligheter och grillplatser. Etapp 4 av Upplandsleden sträcker sig mellan Länna och Almunge, längs den vackra Långsjön. Det går exempelvis att ta tåget till Almunge, vandra till Länna och sedan ta tåget hem.


Historik om Almunge

Vykort av Almunge station innan stationshuset byggdes om. Foto: Roland Hanssons samling/SRJmf arkiv

Trots att järnvägen drogs igenom byn Lövsta fick stationen i byn namn efter den närliggande byn Almunge, två kilometer bort. Med järnvägen kom dock namnet Lövsta att allt mer tryckas bort, och namnet Almunge tog över även för byn järnvägen gick genom.

Stationshuset som uppfördes var av standardmodellen på järnvägen, med expeditionslokal, väntsal och bostad för stationsföreståndaren. 1920 genomgick dock stationshuset en stor förändring, då det fick sitt nuvarande utseende. Huset flyttades 50 meter åt sydväst, vreds 90 grader, byggdes på med en våning och samman med godsmagasinet. Samtidigt byggdes en ny perrong mellan spåren.

Plattform och sidospår revs 1968 efter persontrafikens nedläggning, och stationshuset blev postkontor och sedermera bibliotek. 1999-2001 gjorde föreningen ett omfattande arbete för att återställa stationen till sin forna prakt. Vid Upsala-Lenna Jernvägs 125-årsjubileum 2001 kunde således nya Almunge station invigas med pompa och ståt.