Resmål på Lennakatten

Lennakatten stannar vid sex stationer och åtta hållplatser längs sin 33 km långa sträckning genom det uppländska landskapet. Det finns alltså ett brett val av möjliga trevliga resmål längs banan. Här presenterar vi de resmål du kan åka till med Lennakatten.

Karta över Lennakattens sträckning. Det finns 14 uppehåll på järnvägen: Uppsala Östra, Fyrislund, Årsta, Skölsta, Bärby, Gunsta, Marielund, Lövstahagen, Selknä, Löt, Länna, Almunge, Moga och Faringe. Fjällnora nås med buss från Selknä.
Karta över Lennakatten. Baserat på kartdata från Lantmäteriet.

Stationer längs Lennakatten

Foto: Ruth McKie

Uppsala Östra

Uppsala Östra är det vi kallar vår del av Uppsala Centralstation, spår 9 och 10. Här kan du köpa biljetter till tågen i biljettluckan. I Uppsala finns alltid mycket att se och göra. Bor du österut kan du också ta Lennakatten in till Uppsala för en shoppingdag eller för att besöka någon av de många sevärdheter som finns.

Fyrislund

Årsta

Skölsta

Alldeles intill hållplatsen i Skölsta hittar du butiken Jordnära inredning med unika antika möbler, trädgårdsinredning, växter och keramik. Vedyxaskogen bjuder på trevliga promenader, bland annat till Viltvattnet där det finns eldplats och vindskydd. Det finns även en stig till Uppsala, så om du vill kan du stiga av tåget i Skölsta på hemvägen och promenera den sista biten in till stan.

Foto: Lars Granström

Bärby

Denna idylliska station på landet kan vara startpunkten för flera trevliga cykelturer. Bland annat finns en cykelväg in till Uppsala.

Gunsta

Här hittar du den trevliga krogen Stiernhjelms på Landet, och så kan du ta en promenad eller cykeltur till vackra Funbo kyrka, uppförd redan på 1100-talet.

Foto: Jesper Movérare

Marielund

Marielund är en mysig sommarby från tidigt 1900-tal. Orten lämpar sig väl för en picknick med glass i solskenet eller en promenad i de vackra omgivningarna. Vårt Jernvägscafé på stationen erbjuder gott fikabröd, glass, smörgåsar, läsk, kaffe och mer. Marielund brukar vara ett lagom resmål för familjer med barn som kanske vill uppleva sin första tågresa.

Lövstahagen

Selknä

Fjällnora

Friluftsgården som är sommarparadiset för liten och stor. I Fjällnora finns badstränder, båtuthyrning, fiskemöjligheter och en äventyrsbana. Hälsa på de tama djuren, vandra på de olika stigarna eller ta en fika på serveringen. Upplandsleden passerar även Fjällnora med anslutning till Länna och Almunge stationer.

Foto: Ruth McKie

Löt

Foto: Lars Granström

Länna

Den gamla bruksorten har genomgått en förändring. I det gamla bruket ligger nu Restaurang Länna Bruk som serverar lyxig mat med grekiska influenser. Kopphagen kan vara en utmärkt plats för en picknick och Upplandsleden erbjuder leder till Fjällnora och Almunge.

Almunge

I stationshuset driver vi ett litet café med smörgåsar, fikabröd, glass, kaffe, läsk och mer. Vill du ha något matigare finns Augusts Värdshus bara ett stenkast från stationen. 200 meter väster om stationen hittar du också den trevliga butiken Humlebo Inredning & Trädgård. Parkering finns vid stationen, så om du kommer med bil från Roslagen eller Stockholm är Almunge ett bra ställe att börja din resa.

Foto: Thomas Johansson

Moga

Foto: Jesper Movérare

Faringe

I Faringe finns det populära lågprisvaruhuset Thun’s med kläder och skor för hela familjen, samt Café Go’Biten. I Faringe hittar du också alla våra lok och vagnar som inte för tillfället är ute på banan och kör.


Rundturer

Veteranturen till Skokloster slott

Åk med ångtåg, veteranbuss och världens äldsta passagerarfartyg i reguljärtrafik, M/S Enköping, i en rundtur till Skokloster slott. På vägen görs även ett kort uppehåll på Linnés Hammarby.

Foto: Claes Helander/Strömma Kanalbolaget
Foto: Jesper Karehed/Uppsala Linneanska Trädgårdar

Linnés Hammarby

Denna gamla 1700-talsgård var en gång i tiden Carl von Linnés semestergård. Idag finns ett museum i den välbevarade huvudbostaden, ett café och en botanisk trädgård i 1700-talsstuk. Under sommaren kör vi ett antal turer till evenemang på Linnés Hammarby. Se kommande turer på länken nedan:


Temasidor