Uppsala Östra station

Uppsala Östra station är Lennakattens utgångspunkt i Uppsala. Stationen är en del av Uppsala Centralstation och har spårnummer 9 och 10. Många börjar sin resa här, och då går det att köpa biljett i biljettluckan i stationshuset. Kommer du österifrån går det såklart också bra att resa med Lennakatten in till Uppsala. I Uppsala finns mycket att se och göra. Här presenterar vi endast ett urval av sevärdheter, men du kan hitta mer på Destination Uppsalas hemsida.

Uppsala domkyrka och Gustavianum

Foto: Malin Kellhorn/Destination Uppsala

Uppsala är nog allra bäst känd för sin majestätiska domkyrka. Kyrkan är Nordens största, 119 meter hög och 119 meter lång, och uppförd mellan 1270 och 1435. Flera svenska regenter är begravda här som Gustav Vasa och Johan III, samt andra kända personer som Carl von Linné och Nathan Söderblom.

Tvärs över gatan från domkyrkan hittar du också Museum Gustavianum. Gustavianum är Uppsala Universitets äldsta bevarade byggnad och här samlas och visas upp en del av de samlingar universitetet samlat på sig sedan grundandet 1477. Högst upp i huset finns den anatomiska teatern från 1600-talet, som en gång i tiden har använts för dissektioner inför publik.

Uppsala slott

Foto: Gustav Dalesjö/Destination Uppsala

Gustav Vasa började uppföra Uppsala slott 1549 och slottet har sedan dess har slottet spelat en viktig roll i Uppsalas och Sveriges historia. Bland annat Sturemorden och Gustav II Adolfs deklaration att Sverige skulle leta i det 30-åriga kriget skedde här. Idag inhyser slottet Uppsala Konstmuseum och Vasaborgen. I konstmuseet kan du ta del av modern och samtida konst både från svenska och internationella konstnärer. Vasaborgen visar de 1500-talsruiner som återstår av det ursprungliga slott Gustav Vasa lät uppföra.

Flanera i Uppsala City

Foto: Niklas Lundengård/Destination Uppsala

Uppsala erbjuder ett brett urbud av butiker, restauranger och caféer. Staden är således utmärkt för att dag att flanera på stan. Åstråket vid Fyrisån är en populär plats att slå sig ner och ta en paus, kanske med en glass i handen.


Historik om Uppsala Östra

Uppsala Östras ursprungliga stationshus. Foto: SRJmf och RBv gemensamt arkiv.

Ursprungligen låg Lennakattens station i Uppsala vid korsningen Storgatan/Roslagsgatan. Det ursprungliga stationshuset stod klart i november 1876 och var byggt helt i trä. Det ersattes 1935 av ett nytt, större stationshus byggt i den för tiden trendiga funkisstilen. Då hade invånarantalet i Uppsala ökat sedan invigningen 1876 från 13 000 till drygt 33 000 personer. Detta stationshus stod kvar till 1971.

Gods var en viktig inkomstkälla för ULJ och SRJ (som drev Lennakatten fram till 1959). Eftersom det i Uppsala fanns anslutning till SJ skulle en del gods från ULJ:s/SRJ:s tåg vidare med SJ:s. På grund av skillnaden i spårvidd fick dock i många år godset lastas om mellan ULJ:s/SRJ:s smalspåriga vagnar och SJ:s normalspåriga på en omlastningsbrygga. Detta behovet försvann dock 1955, då en ramp byggdes vilket möjliggjorde för normalspåriga vagnar att rampas upp på smalspåriga så kallade överföringsvagnar.

2005 påbörjades en stor ombyggnation av Uppsala Centralstation vilket innebar att Uppsala Östra fick flytta på sig. Mellan 2006 och 2011 låg därför Uppsala Östra i Bergsbrunnaparken där en tillfällig plattform och ett tillfälligt stationshus uppfördes. 2012 invigdes slutligen nya Uppsala Östra på den nya centralstationen i Uppsala. Det nya stationshuset är arkitektoniskt inspirerat av stationshuset från 1935.