Uppland är känt för sina många fornlämningar från vikingatiden – över 1300 runstenar kan hittas runt om i landskapet. Fornlämningar kan upptäckas längs hela Lennakattens järnväg, men trakterna kring Bärby är i synnerhet rika på kvarlevor från gångna tider. I närheten av Bärby station finns exempelvis nio olika runstenar att hitta och flera olika gravfält och övergivna bosättningar.
Vi har satt ihop två olika runstensvandringar, en lång och en kort, med utgångspunkt i Bärby station som tar dig runt till några runstenar och andra fornlämningar i landskapet kring Bärby och närliggande Funbo. Ta tåget till Bärby station en solig dag och välj någon av dessa vandringar för att upptäcka en del av Upplands rika historiska arv på egen hand. Vi rekommenderar att ta med fikakorg, så du kan stanna längs vägen och fika!
Du kan förstås också sätta ihop en egen vandring i området. Ta hjälp Riksantikvarieämbetets tjänst Fornsök och Runkartan för att hitta de fornlämningar som gömmer sig ute i landskapet.
Korta vandringen – 3 km
Denna runstensvandring passerar fyra runstenar och fyra olika gravfält. Vandringen börjar och slutar på Bärby station. Den tar ungefär en och en halv timme att utforska, lagom för en familjeutflykt.
Vägbeskrivning
Från Bärby station korsar du väg 282. Redan vid busshållplatsen hittar du runsten 1. Följ därefter byvägen norrut. Efter runt 500 meter kommer du till Vargspårets idrottsplats. Här kan du gå en stig genom skogsdungen för att upptäcka ett antal gravplatser och en lämning av en hägnad.

Fortsätt norrut på byvägen fram till Broby, där Brobystenarna runsten 2 och 3 finns. Här vänder du tillbaka, och följer byvägen tillbaka till Bärby station. På tillbakavägen kan du svänga förbi den tredje Brobystenen runsten 4, en bit ute på ängen mellan Broby och Vargfältet.

Långa vandringen – 6,5 km
Denna runstensvandring passerar sju runstenar, en runristning och sju olika gravfält. Dessutom passerar den vid Funbo kyrka, en medeltida kyrka från 1100-talet. Vandringen börjar på Bärby station och slutar vid Gunsta hållplats. Den tar ungefär tre timmar att utforska.
Vägbeskrivning
Från Bärby station korsar du väg 282. Redan vid busshållplatsen hittar du runsten 1. Följ därefter byvägen norrut. Efter runt 500 meter kommer du till en Vargspårets idrottsplats. Här kan du gå en stig genom skogsdungen för att upptäcka ett antal gravplatser och en hängnad.
Fortsätt norrut på byvägen fram till Broby, där Brobystenarna runsten 2 och 3 finns. På ängen mellan Broby och Vargfältet finns den tredje Brobystenen runsten 4. Följ därefter vägen österut. Det är en liten bit att gå till nästa runsten, men vägen går vackert mellan böljande åkrar.

Vägen leder till Karberga, och här finns runsten 5. Observera dock att den ligger på en privat gård, och går endast att se från avstånd. Beträd inte privat gårdsmark utan tillstånd! Fortsätt till Funbo kyrka. På kyrkogården finns runsten 6 och i kyrkans vapenhus hittar du runristning 7 (tänk dock på att kyrkan inte alltid är öppen).
Känner du dig nöjd här kan du avsluta vandringen och ta buss 809/810 tillbaka från hållplats Funbo kyrka. Vill du fullfölja slingan vänder du dock tillbaka på vägen du kom på, förbi Karberga och bort till Åby. Missa inte den fina stenbron du passerar över på vägen!
I Åby finns två gravfält. Vid korsningen mitt i området, gå västerut. Följ den gamla vägen för att hitta den sista runstenen, runsten 8 och ett gravfält. Vänd tillbaka till vägen, korsa väg 282 och följ Framtidsvägen och senare Gunsta villoväg för att komma fram till Gunsta hållplats, där slingan slutar. Är du hungrig efter vandringen finns restaurangen Stiernhielms på Landet i Gunsta.

Runstenarna
Runsten 1

Benämning U 993
Runstenen omnämns sedan 1600-talet, och användes senare som trappsten på en gård i Bärby. Den var en tid försvunnen men återfanns 1945 i en gödselstack. Var stenen stod ursprungligen är okänt.
Lydelse ”Jon och Jofurfast läto resa stenen och (göra) bron till minne av Vige, (sin) fader, Östens son. Öpir ristade. Björn.”
Runsten 2 och 3

Benämning U 990 och U 991
Runsten 2, 3 och 4 kallas gemensamt för ”Brobystenarna”. De restes under 1000-talets första hälft.
Runstenen U 937, som återfinns i Universitetsparken inne i Uppsala, har ordagrant samma ordskrift och en snarlik ornamentik som U 991. Det tyder på att samma runristare har uppfört båda stenar.
Lydelse ”Väder och Tägn och Gunnar reste denna sten efter Hörse, sin fader. Gud hjälpe hans ande”. resp ”Tjägn och Gunnar reste stenarna efter Väder, sin broder.”
Runsten 4

Benämning U 992
Den tredje av de tre Brobystenarna. Den övre halvan av runstenen saknas, och därmed saknas också en stor del av runskriften.
Lydelse ”… [efter] Östen, sin farfader, och efter Gudrik(?), sin fader, och efter Gunna …”
Runsten 5

Benämning U 996
Med en höjd på ca tre meter är runstenen i Karberga ovanligt hög jämfört med andra runstenar i trakten.
Observera Denna runsten ligger på en privat gård och kan endast ses från avstånd. Beträd inte privat gårdsmark utan tillstånd!
Lydelse ”Ingrid(?) och Ingegärd/Ingeger lät resa stenen och göra vad ute(?) i sundet efter Tore, sin fader. Tore lät göra själastuga efter Ingetora, sin hustru, och efter …”
Runsten 6

Benämning U 987
Runstenen flyttade till sin nuvarande placering 1866 på kyrkogården till Funbo kyrka efter att tidigare ha legat som tröskelsten mellan vapenhuset och kyrkan.
Lydelse ”Kättil och Gyrid lät resa denna sten efter Torsten, sin son. Vide och Rikvid de reste stenen efter sin broder. Gud hjälpe Torstens ande.”
Runristning 7
[Tyvärr saknar vi bild på denna runristning]
Benämning U 989
Runristningen är fastmurad i vapenhuset i Funbo kyrka. Den låg ursprungligen över en grav på kyrkogården, där kyrkans grundläggare sägs ligga begravd.
Lydelse ”Arn… Jorund” (ristningarna är slitna och svåra att uttyda)
Runsten 8

Benämning UFv1990;32B
Runstenen är placerad på kanten av ett gravfält och restes dit 1961.
Lydelse ”Stake och Tjälve lät rista denna sten efter Häming, sin fader.”
Runsten 9

Benämning U 999
Denna runsten ligger ej längs någon av våra föreslagna vandringsleder, men är på gångavstånd från Bärby station. Stenen är den första referensen till sockennamnet Funbo.
Lydelse ”Hörse och Kättil reste till minne av Tägn, sin fader, dessa stenar efter en god bonde i Funbo.”