Turer med vandring

Ett trevligt sätt att uppleva Lennakatten är att kombinera tågturen med en vandring eller en cykeltur på en del av sträckan. Här har vi samlat några vandrings- och cykelsträckor som du kan utforska längs järnvägen.

Skölsta och Vedyxaskogen

Foto: Jesper Movérare

Vid Skölsta hållplats finns en 6 km lång vandringsled som sträcker sig runt hela Vedyxaskogen. Leden går mestadels längs skogsstigar, men en bit inne i Skölsta går man längs bilvägar. Bland annat passerar leden förbi Viltvattnet med grillplatser och en vattenspegel för vilda fåglar och andra djur. Dessutom grenar vandringsleden av sig ca. 1 km från Skölsta hållplats, där ena leden leder över slätten till Årsta hållplats och Uppsala.

Förslag på tur: Ta tåget från Uppsala till Skölsta. Gå vandringsleden runt Vedyxaskogen och ta sedan tåget tillbaka till Uppsala.


Uppsala–Bärby–Gunsta

På sträckan Uppsala–Bärby–Gunsta finns en cykelväg som till stora delar går parallellt med väg 282. Sträckan är ca. 12 km lång och tar ca. 45 min med cykel och 2,5 h till fots. Sträckan är mestadels plan och längs vägen passeras barrskog, åkrar och bebyggt område. I Uppsala ansluter cykelvägen till Uppsalas väl utbyggda nät av cykelvägar, så du kan avsluta din tur var som helst i staden.

Förslag på tur: Ta tåget från Uppsala till Bärby, lasta cykeln i godsvagnen. Cykla tillbaka till Uppsala.


Selknä-Fjällnora/Länna

Under högsäsong ansluter en veteranbuss till tåget som tar dig till Fjällnora. De dagar bussen inte kör dock, eller om ni känner för att hellre gå eller cykla, finns även en gångväg till Fjällnora från Selknä. Skyltningen är bristfällig, så en karta är att rekommendera. Efter en bit ansluter vägen till Upplandsleden. Här kan man välja att istället mellan att gå till Fjällnora och att gå österut mot Länna. Leden mot Länna passerar även Borgardalsbadet med möjligheter till sol och bad. Sträckan är ca. 4 km till Fjällnora och 4,5 km till Länna.

Förslag på tur: Ta tåget till Selknä. Vandra till Fjällnora och ta ett dopp i sjön Trehörningen. Åk med bussen tillbaka till Selknä och byt till tåget som tar dig hem.


Upplandsleden

vandringsled
Foto: Upplandsleden

50 mil lång sträcker sig Upplandsleden längs Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. Leden är uppdelad i etapper, och två av dessa etapper går i anslutning till Lennakatten.

Etapp 3 går mellan Fjällnora och Länna och är ca. 6,5 km lång. Rutten är relativt kuperad men passar bra för barnfamiljer. I Fjällnora ansluter veteranbussen till Selknä och Lennakatten, och i Länna passerar leden Lennakattens perrong.

Etapp 4 går mellan Länna och Almunge och är ca. 10 km lång. Sträckan är lättgången och längs vägen, vid Långsjön, finns ett vindskydd med eldstad. Notera att i Almunge passerar leden en bit från stationen, så man behöver gå en bit längs andra vägar för att komma till leden. En karta är bra att ha.

Om du har terrängcykel, eller sover över längs vägen kan du fortsätta Upplandsleden från Fjällnora vidare mot Nyby i Knivsta och Uppsala. Från Fjällnora till Nyby är det ca 17 km och till Uppsala 36 km (25,5 km till Sunnersta, där man kan byta till UL stadsbuss).

Förslag på tur: Ta tåget till Almunge. Gå längs Upplandsleden till Länna och ta tåget tillbaka.

Förslag på tur: Gör en långtur med utgång från Uppsala. Gå längs Upplandsleden mot Fjällnora. Övernatta i tält vid lämplig plats längs vägen. Väl framme i Fjällnora tar du bussen till Selknä, och byter till tåget tillbaka in till Uppsala.